Skrevet af Alexandra Vinther
Altså, nu kan man vel sige at langt det meste fantasy beskæftiger sig med historie. Eller er det bare mig? Oftest er fantasyverdenerne inspireret af middelalderen, og i Danmark er det også populært at tage udgangspunkt i vikingetiden.
Måske er tiden med til at forberede læseren på, at nu bliver du taget med på eventyr? Ligesom når folkeeventyrene altid starter med: Det var engang …
Tiden er med til at gøre bogens fantasyverden fuldstændig anderledes fra læserens hverdag. Ud over at der oftest også er magi, andre racer som f.eks. elvere eller faune, og magi, selvfølgelig.
Faktisk får middelalderagtige verdener fantasy til at ligne folkeeventyrene en hel del. Også når hovedpersonerne ikke er prinser og prinsesser.
Men der findes også fantasy der foregår i verdner, der tager udgangspunkt i andre tider. Steampunk tager udgangspunkt i 1800-tallet, og fantasy, der tager udgangspunkt i nordisk mytologi, har rødder i vikingetiden.
Synes jeg, der er så historietosset, at jeg har studeret historie på universitetet, at det er fedt?
Ja, det kan I lige tro.
Først og fremmest synes jeg, at det er fedt, at se historie blive brugt. Historie er nemlig mere end støvede, tunge bøger, om folk der for længst er døde.
Historien lever i os den dag i dag. Ja, vi lever i den og med den hele tiden – og jeg taler ikke kun om gamle bygninger og jættestuer, eller om at historien har bestemt vores lands ydre grænser.
Historien forklarer, hvorfor vores samfund er, som det er. Den er også med til at bestemme, hvordan vi opfører os overfor hinanden.
Netop derfor er det vigtigt at kende lidt til den.
Den viser os de kampe, folk har skullet tage, for at lave den verden vi har i dag. Hvordan flere og flere fik indflydelse på samfundet via stemmeretten. Hvordan opfindelser forandrede verden, fra nogle af de første mennesker lærte sig at tænde ild til vore dage, hvor computeren har adgang til internettet. Ja, historien viser os endda, hvordan vi overhovedet kom i kontakt med hinanden, sådan rent globalt, og hvor overraskende længe vi har haft den kontakt.
Historie minder os på, at samfundet har været anderledes, og at det kan forandres. Både til det bedre og det værre. Og den minder os på, at vi er dem, der kan lave forandringerne.
Men hvorfor egentlig blande fantasy ind i historien, når den er så fantastisk i sig selv?
For at understrege det fantastiske, selvfølgelig.
Ved at blande fantasy og historie kan jeg trække lige præcis det, jeg gerne vil fortælle, endnu tydeligere frem.
Hvilken periode jeg dykker ned i, er med til at belyse bogens tema. I serien om Ellen Knivsbærer tager jeg udgangspunkt i 1600-tallets Danmark og fremvæksten af den videnskab, vi kender. Hvad sker der mon, når man tilsætter et drys magi til sådan en verden?
Køb bogen og læs de første kapitler her