Forfatterfokus

Q & A med Thomas Stordal

Q: Hvad laver du, når du ikke lige skriver bøger?

A: Jeg er folkeskolelærer på en skole i Middelfart.

I min fritid spiller jeg i et swingorkester med en flok pensionister. Det er superhyggeligt, selvom jeg er den eneste af os, der er ’arbejdsramt’. Desuden laver jeg musik på computer sammen med en af mine gode gamle venner. 

Q: Hvad var det første du skrev?

A: Jeg har skrevet, siden jeg var knægt, men jeg husker især én stil fra gymnasiet, som nok var dér, hvor jeg fandt ud af, at jeg kunne skrive og var god til det. Det var en fiktiv historie, hvor en mand var på jagt efter en hidtil ukendt (og også fiktiv) rejseberetning, som selveste H.C. Andersen havde skrevet. Jeg fik 11 for den stil!  

Q: Havde du en yndlingsbog som barn?

A: Jeg slugte De 5 bøgerne og alt af Dennis Jürgensen. Desuden var jeg vid med Lars-Henrik Olsens trilogi fra den tidlige middelalder, hvor Som landet lå er første bind. Den trilogi har inspireret mig meget i mine egne tekster. 

Q: Hvad er den sidste bog, du har læst?

A: Vaniljehuset af Mich Vraa. Lige nu læser jeg Sjælehenteren af K.L. Berger og Hunger Games – Dødsspillet af Suzanne Collins. 

Q: Hvordan er din skriveproces?

A: Jeg har det bedst med at være i gang med flere ting på én gang. Jeg kan nemt rumme at gå til og fra. Jeg skriver bedst om aftenen, og kommer ofte så meget i flow, at jeg ikke opdager, hvad der sker omkring mig. 

Q: Har du et godt råd til dem, der drømmer om at skrive en bog?

A: Man skal bare gå i gang. Skriv, skriv, skriv. Man kan altid slette og omskrive undervejs. Det gælder om, at få skrevet. Man lærer undervejs og brug endelig al den sparring, der findes i form af betalæsere osv. Man møder bump på skrivevejen, og man kan måske have trang til at opgive det hele. Men giv ikke op. 

Q: Er du god til at holde på en hemmelighed?

A: Det kommer an på, hvilken. Nogle gange holder jeg kortene tæt ind til kroppen g afslører først noget, når historien er klar til det.

Q: Arbejder du på noget nyt? 

A: Lige nu er jeg i gang med en fuldstændig omskrivning af Sjælesøgerne, som i 2020 udkom på forlaget Superlux. Undervejs med bind 2 fandt jeg ud af, at jeg ville ændre målgruppen fra 12+ til 16+, så jeg har fået rettigheden tilbage og er gået i gang med en helt ny og spændende proces. Derudover skriver jeg på første bind til en anden fantasyserie, som skal sendes ind til en konkurrence. Og så skriver jeg på en historisk krimitrilogi til det voksne publikum.

Q: Hvad handler din nye bog om?

A: Den handler om den 13-årige Viktor, der er bidt af computerspillet Dautanis. En aften under et frygteligt uvejr slår lynet imidlertid ned, og skærmen går i sort. Ridderen Zarvas fra spillet står pludselig i Viktors værelse. Computerspillet udvikler sig herefter i en uhyggelig og alt for virkelig retning. 

Q: Hvor lang tid tog det at skrive den?

A: Den har været et par år undervejs, men det er også fordi, den er første bind i en serie på fire, og jeg skrev alle fire bind i rap. 

Fakta om Thomas Stordal

Født: 1971 i Aalborg, opvokset i det vestjyske.

Bor: Middelfart.

Første udgivelse: Hårspættens hårspændespæn – og andre historier fra Syvmileskoven (børnebog).

Aktuel med: Molois forbandelse – Dautanis 1 på forlaget Krabat 2022. Køb bogen her