Forfatterfokus

Q&A med Malene Fabricius Holm der har skrevet Psykopatmordernaboen

Q: Hvad laver du, når du ikke lige skriver bøger?

Til daglig arbejder jeg som bankrådgiver og bijobber som teaterinstruktør på en ungdomsskole, hvor jeg også skriver manuskripter til deres forestillinger.

Ellers bruger jeg tid med min familie og venner.

Q: Hvad var det første du skrev?

Jeg har skrevet historier længe før, jeg kunne stave. Noget af det første jeg husker at have skrevet, er en historie om nogle børn, som kommer ud for en masse farlige ting, der har jeg været omkring 8 år.

Det første jeg har skrevet, som også er blevet udgivet, var novellen ”Under den store eg,” som udkom i 2021.

Q: Havde du en yndlingsbog som barn?

Ja. Det var ”Busser” af Edith Unnerstad – en gammel bog, min mor købte på et loppemarked. Hun har læst den højt for mig virkelig mange gange – og jeg har den faktisk endnu.

Jeg var også glad for ”Petruskas laksko” af Vita Andersen.

Q: Hvad er den sidste bog, du har læst?

”Man skulle nok have været der” af Thomas Korsgaard er den seneste, jeg har læst. Jeg er vild med hele den trilogi.

Q: Hvordan er din skriveproces?

Jeg får en idé og vil egentlig helst starte med at skrive med det samme, men jeg tvinger mig selv til at lave en kapiteloversigt med bedste bud på, hvad hvert kapitel skal indeholde. 

For det meste stikker skrivningen af, når karaktererne begynder at overtage fortællingen, men kapiteloversigten er alligevel et godt værktøj at vende tilbage til, når jeg kommer til steder, hvor jeg går lidt i stå. Jeg skriver helst fra A-Å og bryder mig ikke om at springe passager over – så vil jeg hellere skrive noget bras og rette det til senere. 

Q: Har du et godt råd til dem, der drømmer om at skrive en bog?

Lad være med at skrive kun for at blive udgivet – skriv fordi du ikke kan lade være med at skrive – skriv fordi du elsker at skrive – skriv for din egen skyld – skriv den bog du har på hjertet, ikke den bog du tror, andre vil læse. 

Q: Er du god til at holde på en hemmelighed?

Vigtige hemmeligheder er jeg rigtig god til at holde på. Spændende sladder elsker jeg at bringe videre. 

Q: Arbejder du på noget nyt? 

Ja – hele tiden. Jeg kan slet ikke lade være at skrive, og jeg drømmer om, med tiden, at få mange udgivelser på cv’et. 

Q: Hvad handler din nye bog om?

Psykopatmordernaboen handler om pigen Magenta, som bor sammen med sine to fædre og sin lillebror, Cyan. Hun har ikke nogen venner, da hun har trukket sig fra alle, efter hun var igennem en periode med mobning. 

En ny dreng, Dines, starter i klassen – Magenta synes, han er irriterende. Han moser sig ind i hendes liv og er umulig at slippe af med, uanset hvad hun forsøger. 

En dag ser Magenta sin nabo slæbe fyldte sække fra sin bil – og op af en af dem stikker en menneskehånd! Det kommer hun ved en fejl til at fortælle Dines om, og sammen må de undersøge, hvad den vanvittige psykopatmordernabo har gang i. 

Q: Hvor lang tid tog det at skrive den?

Det er faktisk et svært spørgsmål. 

Da jeg skrev første udkast, havde jeg ikke i min vildeste fantasi forestillet mig, at jeg nogensinde skulle blive udgivet. Jeg har altid drømt om det – men aldrig turde tro på det. 

Første udkast skrev jeg på nogle måneder, og så lå den lidt og modnede i skuffen, før jeg gav den endnu et par overhalinger. Men fra jeg begyndte at skrive det første udkast, til jeg stod med bogen i hånden, gik der omkring 1,5år. 

Fakta om Malene.

Født: 1984/Haslev

Bor: Haslev

Første udgivelse: Novellen ”Under den store eg”

Aktuel med: ”Psykopatmordernaboen”