Når klimafiktionen retter blikket mod præstationssamfundet

Skrevet af forfatter Mette Engel-Holm

Hvis ressourcerne en dag er så knappe, at ikke alle kan få, hvem skal så vælges fra? Spørgsmålet bliver meget virkeligt i romanen “Sort storm”, og inspirationen dertil er slet ikke så fjern, som den fremtid historien foregår i. 

Måske virker det på overfladen umuligt at spejle vores nutidige samfund i fremtidens USA? Måske vil man som læser i første omgang tænke, at lighederne mellem deres tilsandede verden og vores er svære at få øje på?

For mig var klimafiktionen lige præcis det springbræt, jeg havde brug for. Ikke alene var genren perfekt til at sætte fokus på, hvad der vil ske med både kloden og os, hvis vi ikke tager klimaproblemerne alvorligt allerede nu, den inspirerede mig også til at skrive om en lige så nærværende og realistisk problematik; hvornår er man god nok til en ligeværdig plads i samfundet?

I Sort storm sættes det meget på spidsen og bliver et spørgsmål om overlevelse. Sådan er det selvfølgelig ikke i dagens Danmark, men ofte kan man have brug for at få tingene lidt skarpere præsenteret for at få øjnene op for virkeligheden. Det er det, skønlitteraturen kan. 

De seneste 20 år har jeg arbejdet med børn med særlige behov og oplevet, hvor svært det kan være at passe ind, når man ikke ligner de andre. Forventningerne, til hvad man skal kunne og hvordan man skal være, er så snævre og har så stram en form, at de for nogle bliver umulige at leve op til. 

Diagnoser, hudfarve, nationalitet, trosretning og fysiske handicap er alle sammen stempler, der ofte kommer til at fylde mere end menneskene bag. Stempler, der sender mennesker på B-holdet. Et hold, der ikke forventes at kunne tilbyde nok til det præstationssamfund, der udstikker rammer og regler for, hvornår du er god nok. 

Når man på den måde har valgt at sætte labels på mennesker og opdele befolkningen i kategorier, som vi gør det i dag, så fortjener emnet bestemt også at blive belyst meget mere. For hvem er det egentlig, der er forkert på den? Er det mennesket, der er puttet i kassen, eller dem, der har bygget den? 

I “Sort storm” bliver folk bedømt og fravalgt af samme årsager. Der bliver ikke gravet dybere, men udelukkende kigget på, om du passer ind i den snævre ramme og kan præstere nok til at være værd at beholde. Jeg håber, at bogen på den måde kan være med til at skabe dialog og fokus på en bedømmelseskultur, der i mine øjne gør langt mere skade end gavn. 

Alle har bruge for at blive anerkendt for deres styrker og ikke deres svagheder. Alle har brug for at blive set. Derfor har litteratur og medier et mangfoldighedsansvar. Det er her, vi skal portrætterer alle slags mennesker. De tekster, vi læser, og film, vi ser, skal repræsenterer mennesker bredt, så vi kan spejle os i det realistiske, og ikke kun glansbilledet. Jo mere litteraturen og medierne byder ind her, jo bredere bliver vores syn. Forhåbentlig kan det også være med til at gøre os mere indkluderende i virkelighedens verden. 

Køb Sort Storm her