Forfatterfokus Anne Spanget-Larsen

Q&A med en af KRABATS forfattere: Anne Spanget-Larsen

Q: Hvad laver du, når du ikke lige skriver bøger?

Hvis vi lige ser bort fra lønjobbet (jeg arbejder fuldtid som musikkonsulent i en kommune) så bruger jeg min tid på mange forskellige former for historiefortællinger, ikke kun det skrevne ord. Jeg elsker at rollespille, dvs. at skabe historier og levende karakterer sammen med andre. Ofte er jeg GM, dvs. gamemaster – hende der orkestrerer og faciliteter de eventyrlige verdener og dramatiske begivenheder, som mine spillere skal udsættes for. Derudover nyder jeg naturen og dyrelivet, om det så er en tur i skoven eller i min egen have, og jeg forbruger bøger, musik og computerspil i store mængder. 

Q: Hvad var det første du skrev?

Jeg mindes den første historie jeg skrev som barn, den handlede vist om en alf der sammen med sine dyrevenner overlister en rotte. Måske var jeg 10 år gammel? Mine bedrifter ud i det skrevne ord før dette værk står lidt mere tågede for mig, men jeg har altid fortalt historier på den ene eller anden måde.

Q: Havde du en yndlingsbog som barn?

Som barn var jeg utrolig betaget af historien om den sidste enhjørning, af P.S.Beagle. 

Q: Hvad er den sidste bog, du har læst?

Den sidste bog jeg har læst er ”White Cat” af Holly Black, en skøn lille fortælling som virkelig overraskede mig positivt. I en verden meget som den vi kender, går alle med handsker, fordi man aldrig kan vide sig sikker på hvem der bærer på de magiske evner der kan overføres ved berøring. Tilsæt så lidt teenage-forvirring, et forbryderkonsortium, ambitiøse brødre og magisk kontrol med hukommelse, og du har en dejlig omgang plottwists! Mere vil jeg ikke afsløre, læs den!

Q: Hvordan er din skriveproces?

Åh. Hvordan beskriver man det kort? Har jeg overhovedet en proces? 

Jeg skriver nok med ’pantser-tendenser’, dvs. at jeg ikke nødvendigvis kender min histories plot til fulde, før jeg går i gang. Ofte arbejder jeg ud fra et meget løst mindmap, hvor jeg skitserer fraktioner, bevægelser, personer og handlinger på et helt overordnet plan. Og så går jeg i gang, næsten lige så nysgerrig på hvad der skal ske som en eventuel læser. Jeg arbejder ikke med skemaer og plot-modeller, eller hvis jeg gør, så er det nok på et mere ubevidst plan. Men jeg skriver ALTID til musik. 

Inden jeg starter på et nyt kapitel, så lægger jeg lidt trædesten ud, forstået på den måde at jeg laver en række punktnedslag over de begivenheder jeg ved jeg vil omkring i kapitlet. Men jeg har ikke ’det lange lys på’. 

Forfatteren Neil Gaiman har udtrykt det rigtig rammende, synes jeg:

Writing a novel is like driving through the fog with one headlight out,” Gaiman says, “You can’t see very far ahead of yourself, but every now and again the mists will clear.”

Sådan har jeg det meget når jeg skriver. Jeg har lært mig selv at turde stole på min gutfeeling og elsker den følelse når jeg bliver overrasket over mine egne plottvists eller karakterudviklinger.

Q: Har du et godt råd til dem, der drømmer om at skrive en bog?

Første skridt: Skriv. Det er faktisk ret simpelt, og der er ikke rigtig nogen vej udenom. Skriv. Og så skriv noget mere. Skriv en masse lort, skriv en masse vrøvl, skriv noget du synes er godt den ene dag og dårligt den næste, skriv det der fylder i dit hoved, det der fascinerer dig, det der gør dig vred. Vent ikke på at den guddommelige inspiration kommer dalende, eller der kan skabes de optimale skrivebetingelser. Skriv alene eller i en skrivegruppe. Men bare…skriv. 

Næste skridt: Skriv noget… færdigt. Det lyder også rigtig simpelt, men det er det ikke nødvendigvis. Af en eller anden grund har det faktisk altid været svært for mig at afslutte en historie, uanset om det gælder rollespil eller det skrevne ord. Men hvis du gerne vil skrive en bog, så kræver det at du skriver din historie færdig.

Tredje skridt: Skriv dit eget. Skriv så du mærker du får sommerfugle i maven. Skriv det der får dit hjerte til at banke. Jeg tror, at det er vigtigt, hvis man vil lykkedes med at skrive en bog. Tænk ikke på hvad andre forventer eller vil læse. Skriv DIN bog. Det er kun dig, der kan gøre det.

Oooook og så fjerde skridt: Selvfølgelig skal du arbejde med din skrivning. Udfordr dine tekster ved at lade andres øjne læse og reagere på dine ord. Læringskurven er superstejl når du først begynder at indse dine egne faldgruber og blinde vinkler. Det er faktisk super fedt.

Q: Er du god til at holde på en hemmelighed?

Det afslører jeg ikke 😉

Q: Arbejder du på noget nyt? 

Ja. Jeg er netop ved at gøre mit manus til bog 2 i serien om Askens Magikere færdig til min redaktør. Jeg er virkelig spændt på hvad hun siger til det.

Q: Hvad handler din nye bog om?

Bogen Askenfjeld handler om den sky køkkenpige Mirja, der bærer på en skæbnesvanger arv. Da vildtmaneren Ravn ankommer til borgen Askenfjeld, må Mirja indse, at hun spiller en rolle i et opgør mellem menneske og natur, – et opgør, der har været undervejs siden troldkvinden Miramar brød pagten med skovens konge. Til sidst må Mirja træffe det sværeste at alle valg, hvis hun vil bryde skovens forbandelse og redde dem alle.

Q: Hvor lang tid tog det at skrive den?

Jeg startede på historien for mange år siden, uden dog at arbejde koncentreret med den. Da jeg først besluttede mig for at ’skrive den for alvor’, tog det mig godt og vel et år at skrive den. Men det er svært at sætte tid på, når skrivetid kun er noget man kan vride ud af dagen efter lønjobbet er overstået.

Fakta om Anne Spanget-Larsen

Født: 1973/Århus

Bor: Valby

Første udgivelse: Askenfjeld 2022 (Bog 1 i serien om Askens Magikere)

Aktuel med: Samme bog 😊 Og jeg udkommer hos Krabat med en solar punk novelle i en antologi til november 2023.

Køb første bind i serien Askenfjeld her