Forfatterfokus

Q&A med René Toft

René har skrevet Solstorm, vinderen af KRABATs klimakonkurrence. Lær ham bedre at kende:

Q: Hvad laver du, når du ikke lige skriver bøger?

A: Jeg er børnebibliotekar på Roskilde Bibliotek, men kan også findes på Jyllinge bibliotek og i bogbussen. 

I min fritid (når den ikke står på arbejde, skrivning eller familie), spiller jeg gerne rollespil, den slags der foregår rundt om et bord. Jeg er spilleder på en kampagne og skriver også scenarier, går på kongresser, maler små figurer og elsker brætspil. Når det kommer til rollespil er jeg nok det, man kalder rimelig nørdet, men jeg bærer mit nørdbadge med ære (og har gjort det siden jeg var knægt).

Q: Hvad var det første du skrev?

Den første historie der findes af mig på skrift var en historie jeg forfattede sammen med min far da jeg var 5-6 år. Min far skrev ned og jeg digtede. Den hed noget med ”Johnny Rummand på eventyr” og var en 7-8 sider skrevet på maskine (det var før computerne). Det var noget med helte, klamme alienskurke og damer der skulle reddes. Hmmm… jeg aner et mønster.  

Q: Havde du en yndlingsbog som barn?

A: Da jeg var barn var den hellige treenighed for mig Ole Lund Kirkegaard, Rune T. Kidde og Dennis Jürgensen. Og de har udgivet så mange skønne gale bøger at det er svært at vælge. Men en af de bøger jeg har læst flest gange er Gargoylens Gåde af Dennis. Den har et fantastisk anslag hvor drengen Sherlock er ved at slå sin far ihjel (med vilje, altså!). Og så er det bogen der introducerede begrebet Stripludo for mig. Helt eminent.  

Q: Hvad er den sidste bog, du har læst?

A: Som børnebibliotekar og børnebogsforfatter er det altid godt at læse en masse børnebøger. Så det bærer min læseliste når året er omme altid tydeligt præg af. De sidste to jeg læste var ”A.S.P.E 8: Det talende kranie” af Mette Finderup og ”Matemystik i Laboratoriet” af Kit A. Rasmussen. 

Q: Hvordan er din skriveproces?

Turbulent. Fordi jeg har job ved siden af og familie og børn og der desværre kun er 24 timer i døgnet, har jeg i lang tid praktiseret, hvad jeg kalder guerilla skrivning. En hit and run skrivning hvor jeg skriver, når der er tid uanset hvornår det er. Så det kan være en halv time om morgenen eller halvanden time om aftenen. Eller når du lige har lagt dig i seng og din hjerne pludselig løser et problem eller en tekstbid popper op. Så må jeg lige stå op og skrive det ned i min notesbog jeg altid har i nærheden. 

Jeg skriver ret intenst i perioder, indtil jeg enten bliver færdig med manuskriptet eller rammer en mur og har brug for enten en pause eller kaster mig over et andet manuskript indtil mit hoved har nedbrudt muren fra før. 

Og jeg elsker at have skriveweekender når de er mulige. To-tre dage hvor man ikke lavet andet end at dykke ned i en tekst og bare skrive, er vanvittigt effektivt og man kan komme længere på de dage end man kunne gøre på måneder derhjemme. 

Når jeg på en eller anden måde lykkedes at få skrevet et færdigt manuskript, så retter jeg det igennem rigtig mange gange, sender det til nogle få faste betalæsere, der hver kan spotte forskellige mangler i de første udkast. Så får den nogle flere tæsk og når forhåbentligt at blive så godt at jeg tør sende det til et forlag. 

Q: Har du et godt råd til dem, der drømmer om at skrive en bog?

A: På min venstre arm har jeg fået tatoveret ”Writers write” for at minde mig selv om at du altså kun får skrevet bøger, ved faktisk at sætte dig ned og skrive de pokkers bøger. Det kræver disciplin og prioritering, og sker på bekostning af noget andet. Men sæt dig ned og skriv. Det kan godt ske det første der kommer ned er noget lort, men det bliver bedre. DU bliver bedre. Og bare det, at du har skrevet noget, betyder at du nu har noget du kan rette i. Mit yndlings forfattercitat er fra Jodi Pecoult der sagde ”You can always edit a bad page. You can’t edit a blank page.”   

Q: Er du god til at holde på en hemmelighed?

A: Nej. Slet ikke hvis det er en god nyhed, jeg meget gerne vil dele med verden. 

Q: Arbejder du på noget nyt? 

Vi er ved at lægge allersidste hånd på fortsættelsen til sidste års splatter extravaganza ”100% Badass” jeg skrev sammen med Emil Blichfeldt. Den nye bog hedder ”200% Badass” og er endnu vildere. Og vi er ret langt i processen på afslutningen af trilogien, der sjovt nok hedder 300% ”Badass”. 

Derudover har jeg lært at man godt må skrive på flere bøger på en gang. Så det gør jeg. Jeg arbejder på en ny børneserie, en mulig fortsættelse af Solstorm, og som kronen på værket skal jeg til at skrive en ”du er selv helten” bog sat i Mette Finderups A.S.P.E. univers. Et projekt jeg glæder mig helt vildt til. 

Nå ja, så har jeg sendt en sidste lidt hemmelig bog afsted til en forlagskonkurrence som jeg krydser fingre for. 

Så ja. Jeg arbejder på noget nyt. 

Fakta om René Toft

Født: 1975 i Herning

Bor: Amager

Første udgivelse: Skurkistan i 2016 på forlaget Calibat 

Aktuel med: 100% Badass skrevet med Emil Blichfeldt og udgivet på Calibat 2021. 

Læs mere om Solstorm udgivet hos KRABAT