Kan kortromanen skabe flere læsere?

Skrevet af forfatter Sofie Amalie Laulund

Mange ærgrer sig over, at unge ikke læser mere, end de gør i dag. Netflix og Instagram har det med at stjæle det meste af deres fritid og det kan også være svært at samle en bog op efter skole, når romanen minder en lidt for meget om skolearbejdet i dansk. Derudover skal man oftest læse flere hundrede sider, før man kommer til afslutningen af historien. Men så er det heldigvis sådan, at novellen på et tidspunkt mødte romanen, og de sammen fik et lille kærlighedsbarn kaldet kortromanen. Og det er mit håb, at kortromanen kan blive flere unges dør ind til litteraturens verden.

Hvis man er i tvivl om, hvad en kortroman helt præcist er, er det meget simpelt hvad ordet selv siger: en kort roman. Og hvad kan kortromanen så helt særligt? Selv jeg, som er en hyppig læser, kan blive skræmt væk af de helt store bøger, men kortromanens længde er ikke afskrækkende og virker overkommelig. Den kan læses hurtigere end en almindelig roman, og samtidig får man den tilfredsstillende følelse af at have afsluttet en historie. Ved noveller kan jeg derimod nogle gange savne dybde i historien, som længden oftest ikke tillader, men her er kortromanen ikke afgrænset på samme måde til hvilke emner og temaer, der kan udfolde sig på så få sider.

Da jeg selv skulle skabe min kortroman Slik eller ballade? tænkte jeg meget over, hvad der fik mig til at læse, da jeg var yngre – og stadig får mig til at elske en historie i dag – og jeg kom frem til at humor betyder enormt meget for mig i min læsning. Hvis en bog kan få mig til at grine, har jeg automatisk meget mere lyst til at læse videre. Derfor udformede jeg også Slik eller ballade? så humoristisk som muligt. Meget simpelt ved at spørge: okay, og hvordan kan det her så gå galt? til alt. Og resultatet blev (hvis jeg selv skal sige det) tåkrummende og sjovt i Slik eller ballade? som blandt andet handler om halloween og teenageforelskelser. Forhåbentligt er det en bog, de unge vil tage op og opdage, at litteratur ikke kun er Amalie Skram og ægteskabsproblemer i 1800-tallet, men kan være lige så sjovt, som at se et afsnit af Modern Family på ens computer.

Ungdomslitteraturen må tilrettelægges efter dem, der læser den, så den klassiske roman kan meget vel ændre sig gradvist over det næste stykke tid. Det er i hvert fald mit håb, at kortromanen kan være én af vejene ind til resten af litteraturens verden for flere unge.

Læs mere og køb bogen her