Forfatterfokus: Kasper Grandetoft

Q&A med forfatter Kasper Grandetoft

Q: Hvad laver du, når du ikke lige skriver bøger?

Når jeg ikke skriver bøger, arbejder jeg med kommunikation, tekstforfatning og PR. Så det at skrive fylder meget i min hverdag – både på og uden for arbejdet.

Q: Hvad var det første du skrev?

Det var en stil i 1.G i gymnasiet. Den handlede om en mand, der har læst en avisartikel om, at syv procent af alle biluheld er soloulykker, som aldrig bliver opklaret. Senere bliver han skræmt af en edderkop i sin bil, hvorefter han kører galt og bliver dræbt. På den måde ender han selv som én blandt de syv procent af uforklarlige biluheld. 

Nogle år senere faldt jeg ved et tilfælde over en skrivekonkurrence: Metro-Litteratur hvor vinder-novellerne ville blive placeret rundt på metrostationerne i København. Jeg kom i tanke om den der stil, jeg engang havde skrevet og sendte den afsted til konkurrencen uden at tænke nærmere over det. Men den endte med at blive kåret som en af vinderne. 

Det kom som lidt af et chok for mig. Før det havde jeg slet ikke overvejet, at jeg kunne skrive noget kreativt. Men det fik virkelig kickstartet min interesse og lyst stil at skrive.

Q: Havde du en yndlingsbog som barn?

Som så mange andre er Harry Potter-bøgerne noget af det tidligste jeg kan huske, hvor jeg virkelig levede mig ind i en bog.

Jeg var også meget interesseret i gyserklassikere som FrankensteinDracula og Dr. Jekyll og Mr. Hide. De virkede lidt uhyggelige, lidt farlige og derfor ret spændende. Senere fik jeg også øjnene op for Stephen King og siden har jeg ikke set mig tilbage, når det kommer til et godt gys.

Q: Hvad er den sidste bog, du har læst?

Den ret dystre og velskrevne thriller Sharp Object af Gillian Flynn. Der er noget med efteråret og Halloween-sæsonen, der opfordrer til spooky læsning. Så jeg kommer nok til at fortsætte i det læsespor det næste stykke tid.

Q: Hvordan er din skriveproces?

Det starter altid med en idé til et plot eller en historie eller en spændende karakter. Så fylder jeg mere og mere på indtil jeg har et nogenlunde færdigt skelet for hele historien. Jeg behøver ikke at have alle detaljer på plads, bare en idé om hvordan starten, midten og slutningen skal være og med nogle specifikke scener undervejs. 

Først når alt det er på plads, kan jeg gå i gang med at skrive. Jeg er ikke særlig god til bare at skrive derudaf – jeg er nødt til at have en klar retning og et mål for hvor jeg skal hen.

Q: Har du et godt råd til dem, der drømmer om at skrive en bog?

Som mange andre også siger, så er det selvfølgelig en god idé at skrive en masse. Lidt ligesom at lære at spille et instrument, så bliver man kun bedre, desto mere man øver sig.

Men jeg tror også at det er nærmest ligeså vigtigt at læse en masse – og gerne meget bredt og forskelligt. Hvis man har en bestemt genre man foretrækker og helst vil skrive inden for, så kan det være en fordel at søge lidt væk fra den type fortællinger. For eksempel ikke kun at læse fantasy eller krimi – så er det ofte de samme historier og genrekonventioner man bliver eksponeret for. Det er en god idé at opsøge andre måder og tilgange til historiefortælling. Som forfatter giver det kun en større værktøjskasse og et større lærred at male på.

Men vigtigst er selvfølgelig, at man skal gøre det, fordi det er sjovt – og ikke at lytte for meget til alle mulige dårlige råd fra folk på internettet 😊

Q: Er du god til at holde på en hemmelighed?

Det er en hemmelighed.

Q: Arbejder du på noget nyt? 

Jeg har altid flere historier på lager, som står i kø for at blive skrevet. Jeg forestiller mig en kæmpe rodeskuffe i min hjerne fyldt med masser af færdige og halvfærdige idéer. Jeg ved ikke hvilken idé, der næste gang bliver taget op af skuffen … Men der skal nok komme noget.

Q: Hvad handler din nye bog om?

Snylter handler om drengen Mikkel, der en dag får at vide af sine forældre, at han har fået en bror. Og ikke nok med det – Mikkels nye bror står allerede og venter nede i entreen. Det bliver starten på en mystisk – og forhåbentlig også uhyggelig – historie om hvad der sker, når noget ”fremmede” trænger ind i familiens trygge rammer …

Q: Hvor lang tid tog det at skrive den?

Både lang tid og kort tid. Den første halvdel er skrevet on-off over 4-5 måneder, mens anden halvdel tog få uger. Så processen var lidt ligesom at cykle langsomt op ad en bakke for derefter at drøne ned på den anden side.

Fakta om Kasper Grandetoft

Født: 1990/København

Bor: Valby

Første udgivelse: Novellen ”Klong Prem” i antologien Undergang fra 2014

Aktuel medSnylter

Læs første kapitel i Snylter og køb bogen her